Vissza a főoldalra  
 
 
 
   Keresés  
KüldetésünkGalériaSzavazás
Híreink
 
 
Nem azt, nem úgy, nem akkor
Orbán-vős váci közvilágítás
2015.05.26.
Közel fél milliárd uniós forrás, egy induló a közbeszerzésen — amely cég Orbán miniszterelnök vejének érdekeltsége —, majd sajtótájékoztatós szerződés aláírás. Az elhangzott ígéretek hangzatosak voltak, azonban mára kiderült, hogy mégsem újul meg a teljes váci közvilágítás, hogy nem lesz lecserélve az összes lámpatest, és hogy — az ígéret ellenére — nem valósult meg a projekt 2-2,5 hónap alatt.

Mint már megírtuk, főleg uniós közpénzből újul meg a váci közvilágítás, ehhez az előző év végén már ki is választották a kivitelező céget a városházán. A közbeszerzési pályázaton egy érvényes ajánlat volt: az Elios Zrt. több mint félmilliárdos számlát nyújthat majd be a fideszes vezetésű váci önkormányzatnak. A nyertes cég — az átlátszó.hu szerint — a miniszterelnök vejének érdekeltségébe tartozik. A tervezői és kivitelezői szerződés február végén írta alá Fördős Attila polgármester és a nyertes cég vezérigazgatója.

Nem lesz minden LED-es

Az alapígéret az volt — idézzük Pető Tibor alpolgármestert —, hogy „Vác város teljes közvilágítását fejlesztjük és lecseréljük egy LED-es technológiára.” Mint mára kiderült, szó nincs a teljes fejlesztésről és cseréről, a város nagy részén nem lesz LED-es közvilágítás. Ilyen terület például a Görgey utca és a Széchenyi utca jelentős szakasza, de ilyen az Eszterházy utca, és az alsóvárosi Spar parkolója is. És ilyen a Volánbusz pályaudvar is, igaz, az nem városi tulajdonú.

Nem lesz teljeskörű lámpafej csere

Egy másik ígéretet Fördős Attila polgármester tett a közvilágítás felújítására, idézzük: „valamennyi lámpatest megújul.” Mára az is kiderült, hogy erről sincs szó. A város főmérnöke nemrég az Együtt-Lokálpatrióta önkormányzati képviselő kérdésére arról tájékoztatott, hogy szép számmal lesznek olyan lámpatestek, amelyek az eredetiek maradnak, és csupán az izzó lesz LED-esre cserélve.

Bizonyára erről nem tudhatott a kivitelezést végző cég vezérigazgatója, aki a szerződésük városházi aláírásán többször kiemelte, hogy nem izzócserék, hanem lámpafej cserék lesznek. Idézzük az Orbán-vő érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. vezérigazgatójának akkori szavait: „Teljes LED lámpát, nem izzó cseréről van szó. Ilyen komplett lámpákat fogunk, ahol szükséges, karral együtt cserélni és felszerelni. … Ezt szeretném még egyszer kihangsúlyozni, a komplett lámpát ki fogjuk cserélni, nem egy alkatrészét, nem az izzót vagy a paneleket, a teljes lámpát leszereljük és teljes lámpákat fogunk helyette föltenni.”

Nem készült el 2,5 hónap alatt

A kivitelező és a polgármester által aláírt szerződés szerint öt hónapja van a tervezésre és a kivitelezésre a cégnek, amely február végétől számítandó. A kivitelező valószínűleg nagyon bízott önmagában, hiszen vezérigazgatója a februári ünnepélyes sajtótájékoztatón arról szólt, hogy a tervezés „vélhetően 30-40 nap alatt végigfut, és utána elkezdhetjük a kivitelezést.” Később azt is mondta, hogy „csalódottak lennénk, ha ez az egész projekt 150 napig tartana”, majd hozzátette, hogy az „elkövetkező 2-2,5 hónap alatt a projektet meg tudjuk valósítani.”

A nyertes cég jelen állás szerint — amelyről a múlt héten tájékoztatta a polgármesteri hivatal megbízott osztályvezetője a képviselőket — a tervezési szakasz végén jár, szerelési kivitelezés még nem történt. Így, a vezérigazgató 2,5 hónapos projekt megvalósulásra vonatkozó szavai már biztos nem fognak teljesülni.

Óbudán nincsenek oda a LED-ért

A Pók utcai lakótelepen az emberek átszoktatása az energiatakarékosabb, környezetkímélőbb közvilágításra egyelőre nem megy simán — erről a 444.hu számolt be. Mint írják, vagy nem sikerült beállítani a lámpákat, vagy a Pók utcaiak az átlagosnál is jobban szeretik a megszokott dolgaikat, de komoly felháborodást váltott ki az új közvilágítás. Kevesebb fényt szór, nagyobbak lettek az árnyékos részek.

Fotózzuk le lakóhelyünket!

A Pók utcai példán okulva a Vácért Lokálpatrióta Egyesület főleg a lakótelepen élőket biztatja arra, hogy fotózzák le a jelenlegi közvilágítási viszonyokat lakóhelyükön, majd később hasonlítsák össze a LED lámpák adta új fényviszonyokkal. A lokálpatrióták szerint csak így lehet majd bizonyítani és tisztán látni a közvilágításos projekt esetleges újabb árnyoldalait.

Vissza az előző oldalra
 
   
 
Figyelmébe ajánljuk
Repült Vác alpolgármestere – közel millióért, luxusban
Miután megszavazta az önköltséges utazást közpénzen, busines classon utazott Japánba Mokánszky Zoltán
Tovább...
Mely képviselők randalíroztak???
Nyílt levél a kormánypártiak részére
Tovább...
Kamu volt a váci híd ígérete
Még nőhet is a Gödöllői út terhelése
Tovább...
 
             
Kapcsolat | Felhasználási feltételek
A Vácért Lokálpatrióta Egyesület hivatalos honlapja. Minden jog fenntartva. Copyright © 2011