Vissza a főoldalra  
 
 
 
   Keresés  
KüldetésünkGalériaSzavazás
Híreink
 
 
Ingyen sátortető 86 millióért?
A sport esete a majdnem közpénzzel
2013.11.21.
Érdekes előterjesztés kerülhet megvitatásra a képviselő-testület csütörtöki ülésén. A holding gazdasági igazgatója által elkészített anyag arról szól, hogy az önkormányzati tulajdonú Váci Sport Kft. összességében 86 millió forintos kötelezettséget vállal egy megkötendő szerződésben a Váci Vízilabda SE felé. Közbeszerzésről, pályáztatásról szó sincs.

A városi weboldalra feltöltött előterjesztést — ellentétben a szakbizottság elé került korábbival — már nem nevezik „tájékoztatónak”. Ettől függetlenül furcsa lehet, hogy a már felépített és  — a városi honlap híre szerint — november 26-án felavatandó sátortető pénzügyi kondícióival most szembesülnek a képviselők.

Egy anyag szerint a nettó 66,4 millió forintos beszerzési áru sátortető közel 26 milliós önrészét a sportklub kölcsönből teremti valahonnan elő. Ezt az összeget a Váci Sport Kft. 26 hónapon keresztül, támogatás formájában  kifizeti a vízilabda egyesületnek. Ezen túl ez a városi kft tíz évig (!) havi nettó félmillióért bérli a sátortetőt az egyesülettől. (Ez tehát 26 x 1 000 000 plusz 120 X 0,5 millió, azaz összesen 86 000 000 forint kiadás!!!)

A város pénzügyeiért aggódók számára azért is lehet meglepő a vázolt megoldás, mert Pető Tibor alpolgármester a beruházással összefüggésben a városi televízió beszámolója szerint pár hete még azt mondta: „…a Zollner Kft. 70 millió forintnyi TAO befizetéséből még az idén megoldásra kerül az uszoda sátortetejének felállítása úgy, hogy az a városnak nem kerül külön pénzébe. Az alpolgármester úgy fogalmazott, ez egy újabb sikere a Fidesz-KDNP többségnek.” A „Fidesz-KDNP többség” mibenléte mellett az is érthetetlen, hogy miért nem kerül az a városnak külön pénzébe, ami tulajdonképpen 86 milliójába kerülhet. Amit egy olyan városi cég  biztosíthat majd, amely a legújabb kimutatása szerint szeptember végére az éves kiadási összegét már ötven millióval túllépte…

És a labda gurul tovább

Pető Tibor egy országos televíziós sportcsatorna múlt heti műsorában azt is elmondta, hogy a váci férfi kézilabdások egy SPORTCSARNOK építésére nyertek a vízilabdásokhoz hasonló TAO-s lehetőséget. Mint mondta „…ehhez még szükségünk van közel 80 millió forint önrészre, amelyet a városnak kell valahonnan előteremtenie.” Felmerül a kérdés: ha ez a 80 milliós önrész is 30 %-ot jelent, akkor kb. 250 millióból vajon milyen SPORTCSARNOK épülhet meg — vajon nem EDZŐCSARNOKRÓL van-e inkább szó? Az igazi probléma az, hogy lehetséges: majd ennek a pénzügyi rendezését is a sátortetős megoldás analógiájára gondolja megoldani a városvezetés? És ezt is önkormányzati tulajdonú cég fogja „támogatásként” biztosítani, majd hosszútávon bérelni a klubtól? Nem tudjuk továbbá, hogy a női kézilabdások TAO-pályázatából felújított sportcsarnok tetőszerkezet kapcsán kap-e az IPC Vác ilyen támogatást, és van-e valamilyen bérleti konstrukció ezzel kapcsolatban.

Mindenesetre kíváncsian várjuk a testületi ülésen milyen megoldás születik — utólag!

Bizonyos tervezett lépéseknek van egy olyan olvasata is, hogy lehet majd olyan egyesület Vácon, amely TAO pénzekhez hozzájutva az építkezési kiadásainak egy részét (amit már egyszer megkapott TAO-ként) majd ismét megkapja közpénzből is.

Közbeszerzés elkerülve

A lokálpatrióták szerint a TAO támogatási rendszer arra is jó, hogy a közbeszerzést a Vácon is zajló, vagy tervezett építési beruházásoknál elkerüljék, azaz százmilliók költődhessenek el komoly képviselői kontroll, és a nyilvánosság szinte teljes kizárásával. Emlékeztetnek rá, hogy a lokálpatrióták a női kézilabda klubtól például azt szerették volna nyár végén megtudni, hogy a nagy részben TAO támogatásból — hetven millióból — megépített sportcsarnoki tetőszerkezet kivitelezésére volt-e pályázat kiírva, ha volt, akkor mely cégeket hívták meg arra. A válasz azóta sem érkezett meg.

Vissza az előző oldalra
 
   
 
Figyelmébe ajánljuk
Repült Vác alpolgármestere – közel millióért, luxusban
Miután megszavazta az önköltséges utazást közpénzen, busines classon utazott Japánba Mokánszky Zoltán
Tovább...
Mely képviselők randalíroztak???
Nyílt levél a kormánypártiak részére
Tovább...
Kamu volt a váci híd ígérete
Még nőhet is a Gödöllői út terhelése
Tovább...
 
             
Kapcsolat | Felhasználási feltételek
A Vácért Lokálpatrióta Egyesület hivatalos honlapja. Minden jog fenntartva. Copyright © 2011